Historie SV Eeuwig Schaak

De basis voor onze schaakvereniging werd al in de jaren 20 gelegd door een aantal Ridderkerkse schakers, die regelmatig bijeen kwamen. Hieruit ontstond geleidelijk een officiële schaakvereniging. De exacte oprichtingsdatum is niet met zekerheid vast te stellen, maar als officiële oprichtingsdatum wordt 1 september 1935 aangehouden.

Onze vereniging bestaat momenteel uit ongeveer 20 senioren en 8 a 10 jeugdleden. Onze vaste speelavond is al sinds de oprichting maandagavond. In de loop der jaren hebben we op diverse locaties gespeeld, maar sinds januari 2000 spelen we in de kantine van de SLOR aan de Jhr. De Savornin Lohmanstraat 1. De belangrijkste activiteit bij onze vereniging is de organisatie van de huishoudelijke competitie. Hierbij speelt een lid elke week een partij tegen een clubgenoot van ongeveer gelijke sterkte. In principe spelen 2 spelers maximaal 2 keer per seizoen tegen elkaar, om zodoende voor voldoende variatie te zorgen. De winnaar van deze competitie mag zich clubkampioen van Eeuwig Schaak noemen.

Tijdens de zomermaanden wordt niet voor deze competitie gespeeld; wel wordt dan een zomercompetitie georganiseerd.
Naast deze competitie worden er bij de start van het nieuwe seizoen in september en met kerstmis en Pasen speciale toernooien georganiseerd, waarbij meerdere partijen op een avond worden gespeeld. Ook worden er in de zomermaanden speciale activiteiten georganiseerd, zoals bijvoorbeeld een simultaan. Naast deze interne activiteiten neemt Eeuwig Schaak met 1 achttal deel aan de competitie van de RSB (Rotterdamse Schaak Bond). Hierbij worden de teams van de RSB ingedeeld naar sterkte in groepen van 8, die vervolgens een onderlinge competitie spelen. Aan het einde van het seizoen vindt vervolgens promotie en degradatie plaats

Verder organiseren we een schoolschaaktoernooi, waarbij alle Ridderkerkse basisscholen met 1 of meer viertallen kunnen meedoen. Sinds dit evenement in 1996 opnieuw op de agenda is gezet is er altijd veel belangstelling voor geweest.